Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Galaretka z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna galaretka do jedzenia jako deser lub dodatek do deserów, ciast i legumin

Galaretka z pigwy

Składniki:

Galaretka z pigwy

 

  • Woda - pozostała z obgotowywania pigwy..
  • obierzyny i gniazda nasienne - z owoców pigwy użytej do zrobienia konfitury
  • oraz - cukier : gdzie na każdy 1 litr wywaru dajemy 1/2 kg cukru...

Sposób przygotowania:

Galaretka z pigwy
Do wody pozostałej z obgotowywania pigwy wrzucić obierzyny i wycięte gniazda nasienne i gotować od 20 - 30 minut. Następnie wywar odcedzić i dodać cukier w proporcji 50 dag cukru na 1 litr wywaru.Posłodzony wywar gotować nadal, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru - od żółtego do łososiowego lub różowego.Gorącą przełożyć do słoiczków i zamknąć.