IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Galaretka z pulpecikami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowa galareta z mięsnymi kuleczkami

Galaretka z pulpecikami i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Galaretka z pulpecikami i pieczarkami

 

  • 200 gram mięso mielone,
  • 1 szt cebula,
  • 100 gram bułka tarta,
  • 1 szt jajo,
  • 3 szt jaja na twardo,
  • 3 szt marchew,
  • 1 puszka kukurydza,
  • 2 opak. żelatyna,
  • do smaku Przyprawa do mięsa mielonego,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 100 gram pieczarki

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z pulpecikami i pieczarkami
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem mielonym, bułką tartą, jajkiem i przyprawami do mięsa mielonego wszystko razem wyrobić w jednolitą masę. Formować małe pulpeciki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Marchewkę obrać, umyć i również ugotować (można z pulpecikami) w całości. Kukurydzę odsączyć, pieczarki obrać i umyć następnie pokroić na ćwiartki i lekko obgotować. Do formy np. keksówki wsypać kolejno: kukurydzę, pieczarki, pokrojone w grubą kostkę ugotowane jajka, następnie pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i pulpeciki. Żelatynę rozrobić wg. przepisu na opakowaniu. Można dodać kostkę rosołową. Wszystko zalać żelatyną i wstawić w chłodne miejsce aż stężeje. Podajemy pokrojone w grube plastry. Można udekorować majonezem. Smacznego!
Galaretka z pulpecikami i pieczarkami
Formować małe pulpeciki i ugotować w lekko osolonej wodzie
Galaretka z pulpecikami i pieczarkami
Do formy np. keksówki wsypać kolejno: kukurydzę, pieczarki, pokrojone w grubą kostkę ugotowane jajka