Sposób przygotowania:
Galaretka z truskawek i kiwi
Owoce dokładnie umyć, truskawki odsączyć na sicie, usunąć szypułki.
Duże owoce przekroić na pół.
Owoce kiwi obrać ze skórek i pokroić w plasterki.
Przygotowane owoce przełożyć do garnka.
Sparzoną cytrynę obrać ze skórki.
Masę ugnieść, dodać skórke z cytryny oraz zielony pieprz.
Żelfix wymieszać z 2 łyżkami cukru, dodać do masy owocowej, doprowadzić do wrzenia.
Dosypać pozostały cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia. Smażyć 1 minutę.
Z galaretki wyjąć skórke cytrynową.
Garnek zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Zimną galaretkę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
Duże owoce przekroić na pół.
Owoce kiwi obrać ze skórek i pokroić w plasterki.
Przygotowane owoce przełożyć do garnka.
Sparzoną cytrynę obrać ze skórki.
Masę ugnieść, dodać skórke z cytryny oraz zielony pieprz.
Żelfix wymieszać z 2 łyżkami cukru, dodać do masy owocowej, doprowadzić do wrzenia.
Dosypać pozostały cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia. Smażyć 1 minutę.
Z galaretki wyjąć skórke cytrynową.
Garnek zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Zimną galaretkę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.