slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 738]

Galaretka z wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na smaczną i prostą w przygotowaniu galaretkę rybną. Można ją podać na kolację z kawałkiem chleba i na uroczystościach.

Galaretka z wędzoną makrelą

Składniki:

Galaretka z wędzoną makrelą

 

  • pół dużej wędzonej makreli
  • mała puszka kukurydzy (212g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 małe marchewki
  • 0,5 l bulionu
  • 3 łyżki żelatyny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Galaretka z wędzoną makrelą
Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchewka będzie miękka.

W tym czasie oddzielamy mięso z ryby od skóry i ości, obieramy jajka ze skorupek i odcedzamy kukurydzę.

Ugotowaną marchewkę wyjmujemy z bulionu a dodajemy do gorącego żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.

W naczynkach układamy po kolei: po pół jajka, kukurydza, ryba, kukurydza, marchewka.

Smakujemy bulion i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Zalewamy składniki galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce.