Sposób przygotowania:
Sielawa wędzona z aksamitną galaretką ze szpinaku
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmaż 1 minutę, a następnie dodaj umyty szpinak oraz drobno posiekany czosnek. Smaż 1 minutę, dopóki szpinak nie zmieni całkowicie swojej konsystencji (zmieni kolor i zwiotczeje jak po zalaniu gorącą wodą).
Następnie wlej bulion warzywny i wszystko razem wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą oraz sokiem z limonki. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Przelej mus ze szpinaku do małego rondelka, podgrzewaj na małym ogniu stopniowo dodając żelatynę.
Mieszaj intensywnie, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści. Nie dopuść do zagotowania! Mus przelej do 2 kokilek i odstaw w chłodne miejsce aż galaretka całkowicie stężeje. W tym czasie sielawę podziel na małe kęsy, usuwając starannie wszystkie ości. Skrop sokiem z limonki.
Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach. Przed samym podaniem wyjmij z kokilek galaretki i przełóż na talerze, na których będziesz serwować gościom danie. Ułóż na wierzchu kawałki ryby. Całość skrop oliwą i posyp skórką z cytryny i pieprzem.
Podawaj natychmiast!
Następnie wlej bulion warzywny i wszystko razem wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą oraz sokiem z limonki. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Przelej mus ze szpinaku do małego rondelka, podgrzewaj na małym ogniu stopniowo dodając żelatynę.
Mieszaj intensywnie, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści. Nie dopuść do zagotowania! Mus przelej do 2 kokilek i odstaw w chłodne miejsce aż galaretka całkowicie stężeje. W tym czasie sielawę podziel na małe kęsy, usuwając starannie wszystkie ości. Skrop sokiem z limonki.
Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach. Przed samym podaniem wyjmij z kokilek galaretki i przełóż na talerze, na których będziesz serwować gościom danie. Ułóż na wierzchu kawałki ryby. Całość skrop oliwą i posyp skórką z cytryny i pieprzem.
Podawaj natychmiast!