Galaretka ze świeżych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna galaretka bez konserwantów

Galaretka ze świeżych owoców

Składniki:

Galaretka ze świeżych owoców

 

  • Składniki:
  • Żelatyna 25g
  • Woda
  • Maliny lub porzeczki 500g
  • Woda gotowana
  • Cukier 300g
  • Kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Galaretka ze świeżych owoców
Przygotowanie:
Żelatynę w proszku wsypać do naczynia,zalać 6 łyżkami zimnej wody i pozostawić na 15 minut do napęcznienia.
Następnie namoczoną żelatynę zalać wrzącą wodą,pozostawić w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia.
Owoce zmiażdżyć,wycisnąć sok,dodać wody,resztę wody zagotować,rozpuścić w niej cukier,połączyć z otrzymanym sokiem i doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym.
Do płynu dodać rozpuszczoną żelatynę,wymieszać,galaretkę wyporcjować i ostudzić.
Smacznego