Sposób przygotowania:
Galaretkowiec
Ze składników na ciasto, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubić na jednolitą masę. Dodać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka) i pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na pół. Sok z cytryny rozmieszać z odrobiną wody, cukrem kryształem i skropić spód biszkopta. Ze składników na masę, masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Odstawić. 3 galaretki rozpuścić osobno, każdą w szklance wody i odstawić, aż stężeją, a potem pokroić w drobną kostkę i dodać do utartej wcześniej masy (ewentualnie dodać posiekane bakalie). W ½ szklanki zimnego mleka namoczyć żelatynę, a kiedy napęcznieje wlać do niej znowu ½ szklanki mleka, ale tym razem gorącego, aby się rozpuściła i kiedy przestygnie wlać ją do utartej masy z galaretkami i utrzeć delikatnie łyżką lub pałką i od razu wykładać na biszkopt, który później nakryć drugim plackiem i dobrze przycisnąć. Wierzch placka oblać lukrem lub polewą wykonaną z rozpuszczonej białej czekolady z masłem i mlekiem.