Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Galaretkowiec na jogurtach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znany deser na zimno w wersji mniej kalorycznej - śmietanę kremówkę zamieniłam na jogurt naturalny, dzięki temu deser jest delikatny i lekki.

Galaretkowiec na jogurtach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretkowiec na jogurtach

 

  • 1000 g jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 4 galaretki: niebieska, pomarańczowa, czerwona, zielona
  • 6 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretkowiec na jogurtach
Galaretki rozpuścić osobno w 250 ml gorącej wody. Przelać do płaskich naczyń. Wystudzić i włożyć do lodówki, do momentu, aż stężeją. Następnie pokroić w małe kostki i wszystkie kolory wymieszać.

Żelatynę zalać 100 ml w celu spęcznienia, a następnie podgrzać, aby ją rozpuścić.

W wysokim naczyniu połączyć jogurty naturalne z cukrem pudrem. Następnie część jogurtu dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i całość z powrotem wlać do naczynia z jogurtem. Wymieszać. Na końcu dodać pokrojone galaretki, wymieszać i całość przelać do formy z kominem o średnicy 23-25 cm. Włożyć do lodówki na min. 2-3 godz. do całkowitego stężenia.
Galaretkowiec na jogurtach
Efektowny i pyszny deser w wersji mniej kalorycznej