ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kura wiejska z jabłkami i żurawiną z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kura wiejska od zaufanego gospodarza jest o wiele smaczniejsza od kupowanych w marketach, mięso ma dobry smak.

Kura wiejska z jabłkami i żurawiną z rękawa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kura wiejska z jabłkami i żurawiną z rękawa

 

  • kura wiejska duża około 2,5 kg,
  • przyprawa do gęsiny 1 opakowanie,
  • jabłka 4 sztuki,
  • żurawina świeża 1 szklanka,
  • przyprawa w płynie 4 łyżki,
  • cebula 4 sztuki,
  • masło zimne 1/4 kostki

Sposób przygotowania:

Kura wiejska z jabłkami i żurawiną z rękawa
Kurę wiejską dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dobrze przyprawą do gęsi.

Do wnętrza kury włożyć kawałki obranych jabłek i żurawinę świeżą, wlać przyprawę w płynie, skórami zamknąć otwór przy pomocy wykałaczek.

Włożyć ostrożnie kurę do rękawa, dodać kawałki cebul, na wierzchu kawałki masła, rękaw dobrze zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, włożyć blaszkę z rękawem i piec około 60 minut, następnie rozciąć rękaw u góry i piec w 150C na termoobiegu z 30 minut.

Z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć owoce, cebule, wlać powstały wywar i zmiksować, jest pyszny sos, kura smakuje na ciepło i na zimno.
Kura wiejska z jabłkami i żurawiną z rękawa
Można użyć rózne przyprawy jakie się lubi.
Kura wiejska z jabłkami i żurawiną z rękawa
Do nadziewania również można użyć różne owoce.
Kura wiejska z jabłkami i żurawiną z rękawa
Sos jest aromatyczny, gęsty i bez grama mąki.