Sposób przygotowania:
Kura wiejska z jabłkami i żurawiną z rękawa
Kurę wiejską dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dobrze przyprawą do gęsi.
Do wnętrza kury włożyć kawałki obranych jabłek i żurawinę świeżą, wlać przyprawę w płynie, skórami zamknąć otwór przy pomocy wykałaczek.
Włożyć ostrożnie kurę do rękawa, dodać kawałki cebul, na wierzchu kawałki masła, rękaw dobrze zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, włożyć blaszkę z rękawem i piec około 60 minut, następnie rozciąć rękaw u góry i piec w 150C na termoobiegu z 30 minut.
Z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć owoce, cebule, wlać powstały wywar i zmiksować, jest pyszny sos, kura smakuje na ciepło i na zimno.
Do wnętrza kury włożyć kawałki obranych jabłek i żurawinę świeżą, wlać przyprawę w płynie, skórami zamknąć otwór przy pomocy wykałaczek.
Włożyć ostrożnie kurę do rękawa, dodać kawałki cebul, na wierzchu kawałki masła, rękaw dobrze zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, włożyć blaszkę z rękawem i piec około 60 minut, następnie rozciąć rękaw u góry i piec w 150C na termoobiegu z 30 minut.
Z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć owoce, cebule, wlać powstały wywar i zmiksować, jest pyszny sos, kura smakuje na ciepło i na zimno.