migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Galaretkowy jogurtowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu były pustki przed zakupami. Na dno wykorzystałam podłużne biszkopty.

Galaretkowy jogurtowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Galaretkowy jogurtowiec

 

  • 4 dowolne galaretki ( dałam truskawkową, cytrynową, agrestową i pomarańczową)
  • 900 g jogurtu naturalnego
  • 12 podłużnych biszkoptów ( takich jak do tiramisu)
  • ewentualnie cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Galaretkowy jogurtowiec
Na dno tortownicy ( o średnicy 26 cm ) wyłożyć biszkopty i wstawić do lodówki. Jogurt wystawić z lodówki aby się ogrzał i był w temperaturze pokojowej. Przygotować galaretki.

Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Ja użyłam truskawkowej. Ta galaretka będzie na wierzch jogurtowca.

Pozostałe trzy galaretki (cytrynową, agrestową, pomarańczową) również rozpuścić, każdą osobno w 250 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć 300 g jogurtu, dodać jedną wystudzoną ale płynną galaretkę ( u mnie cytrynowa) i zmiksować. Wystawić schłodzoną tortownicę z biszkoptami.

Na biszkopty wylać ok 1/3 masy aby biszkopty namiękły i nieco napęczniały. Nie wlewamy całej masy bo masa jest rzadka więc może nam uciec gdy mamy nieszczelną tortownicę.

Tortownicę wstawić do lodówki na kilkanaście minut, biszkopty napęcznieją a niewielka ilość masy stężeje i uszczelni nam dno. Gdy masa lekko stężeje można wylać resztę masy i ponownie wstawić do lodówki aby lekko stężało.

Gdy pierwsza warstwa lekko stężeje można przygotować następną. Do miski wlać kolejne 300 g jogurtu i zmiksować z kolejną galaretką ( u mnie agrestowa). Masę wlać do tortownicy i znowu odczekać kilkanaście minut aby masa lekko stężała. Następnie przygotować ostatnią warstwę.

Ostatnie 300 g zmiksować z ostatnią galaretką ( u mnie pomarańczowa). Masę wlać do tortownicy i odczekać kilkanaście minut aby lekko stężała. Gdy ostatnia warstwa już się zetnie na wierzch wylać galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wody (truskawkową). Odstawić do lodówki na kilka godzin aby wszystko dobrze stężało.

***Do masy galaretkowo-jogurtowej nie dodawałam już cukru bo jak dla mnie jest wystarczająco słodka ale jeśli ktoś woli bardziej słodkie można sobie dosłodzić. 
Galaretkowy jogurtowiec
Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Ja użyłam truskawkowej.
Galaretkowy jogurtowiec
Do miski przełożyć 300 g jogurtu, dodać jedną wystudzoną ale płynną galaretkę ( u mnie cytrynowa) i zmiksować.
Galaretkowy jogurtowiec
Do miski wlać kolejne 300 g jogurtu i zmiksować z kolejną galaretką ( u mnie agrestowa).

Tagi:

deser ciasto