czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto śnieżny puch

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, kwaskowe ciasto, a raczej delikatna i puszysta pianka, bardzo łatwa w wykonaniu. Na pewno Wam zasmakuje!

Ciasto śnieżny puch

Składniki:

Ciasto śnieżny puch

 

  • 200g herbatników,
  • 500g sera z wiaderka na serniki,
  • 2 Śnieżki,
  • szklanka mleka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 galaretki agrestowe (po 75g każda),
  • 500ml wrzątku.

Posypka

  • 6 łyżek wiórków kokosowych,
  • czubata łyżka masła,
  • czubata łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto śnieżny puch
1. Dno blaszki o wym. 24x24 cm wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem, następnie dodać cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie, stale miksując, powoli wlewać przestudzone galaretki. Gdy całość dobrze się połączy, wylać na ciastka. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.

2. Masło stopić wraz z cukrem, dodać platki. Stale mieszając, podsmażać, aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Najlepiej na całą noc zostawić ciasto w lodówce.