edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Smerfowy jogurtowiec z borówkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki, orzeźwiający torcik, idealny na upały, nie wymagający odpalania piekarnika, szybki do przygotowania, polecam :)

Smerfowy jogurtowiec z borówkami

Składniki:

Smerfowy jogurtowiec z borówkami

 

  • 7 podłużnych biszkoptów
  • 25 dag borówek amerykańskich
  • 1 galaretka niebieska
  • 2 szklanki jogurtu bałkańskiego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Smerfowy jogurtowiec z borówkami
Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Borówki opłukać, dokładnie osuszyć, wysypać na biszkopty.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, zmiksować ze szklanką jogurtu, przelać na borówki. Foremkę wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną żelatynę przelać do miseczki, najpierw rózgą roztrzepać z cukrem pudrem, a następnie z porcjami dodawaną drugą szklanką jogurtu.

Masę wylać na niebieską warstwę. Foremkę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Tagi:

deser owoce