SUPERPRZEPIS

Włoski przekładaniec

  • 6
  • agabi22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Włoski przekładaniec Więcej zdjęć (5)

Zainspirowana festiwalem kuchni włoskiej przygotowałam takiego przekładańca.

Składniki:

Włoski przekładaniec

 

  • naleśniki:
  • mąka 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Włoski przekładaniec
"O matko jakie pycha!":) - taki komentarz usłyszałam po pierwszym kęsie:) NIEBO W GĘBIE:) naleśniki: z mąki , jajka i mleko zrobić ciasto naleśnikowe. dodać cukier- dzięki niemu naleśniki będą ładnie brązowe- sól i proszek do pieczenia. dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na maśle lub oliwie z oliwek pierś z kurczaka oczyścić, umyć , pokroić w cienkie plastry, ale niezbyt małe. na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić mięso , posypać papryką, solą i pieprzem. podsmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Z liści szpinaku usunąć ogonki. Śmietanę wymieszać z serem żółtym tartym. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika , następnie pieczarki, kurczaka, ser oraz liście szpinaku. Ułożyć tak ok 5 warstw. Ostatnią warstwą jest naleśnik z pieczarkami i serem żółtym topionym. Przekładańca wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Ja podałam z brokułem w bułce tartej z parmezanem. Smacznego:)
Włoski przekładaniec
taki przekładaniec zrobi furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi
Włoski przekładaniec
taki przekładaniec zrobi furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi
Włoski przekładaniec
taki przekładaniec zrobi furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi
Włoski przekładaniec
taki przekładaniec zrobi furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi