Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1209]

Galaretkowy Tęczowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Galaretkowy Tęczowiec- ciasto doskonałe na każdą okazję. Jest mocno orzeźwiające i bardzo smaczne. Polecam!!!

Galaretkowy Tęczowiec

Składniki:

Galaretkowy Tęczowiec

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,

Masa

  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 opakowanie galaretki żółtej,
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej,
  • 1 opakowanie galaretki zielonej,
  • 1 opakowanie galaretki fioletowej,

Dodatkowo

  • dowolne owoce np. brzoskwinie, morele, winogrona,
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Galaretkowy Tęczowiec
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka, Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

2. Każdą z galaretek: czerwoną, zieloną i fioletową rozpuszczam w jednej szklance wrzątku, przelewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężone galaretki kroję w kostkę. Żółtą galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę miksuję razem z serkiem homogenizowanym. Dodaję pokrojone w kostkę galaretki. Mieszam. Masą przekładam upieczony biszkopt.

3. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w ½ litra wody. Studzę. Owoce kroję na mniejsze kawałki i układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą pomarańczową galaretkę. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.