Sposób przygotowania:
Galaretkowy torcik z piersią kurczaka
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym, dość mocno doprawionym bulionie. Odstawiamy do przestudzenia. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i podlewamy troszeczkę wodą.
Oprószamy przyprawą i mieszamy.Po odparowaniu wody zdejmujemy mięso z patelni i studzimy. Mrożonkę wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 7-10 min. Osączamy i studzimy. Groszek osączamy z zalewy.
Bulion dzielimy na trzy części. Jedna z nich może być troszkę większa i dodajemy do niej pierś kurczaka. Do drugiej dodajemy marchew, a do pozostałej groszek. Każde wymieszamy w osobnych naczyniach.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową i na spód tortownicy wykładamy tężejącą galaretkę z marchewką. Wstawiamy na chwilę do lodówki i wykładamy tężejącą galaretkę z kurczakiem.
Wstawiamy ponowie na chwilę do lodówki i gdy warstwa z kurczakiem się zetnie zalewamy galaretką z groszkiem.
Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Oprószamy przyprawą i mieszamy.Po odparowaniu wody zdejmujemy mięso z patelni i studzimy. Mrożonkę wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 7-10 min. Osączamy i studzimy. Groszek osączamy z zalewy.
Bulion dzielimy na trzy części. Jedna z nich może być troszkę większa i dodajemy do niej pierś kurczaka. Do drugiej dodajemy marchew, a do pozostałej groszek. Każde wymieszamy w osobnych naczyniach.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową i na spód tortownicy wykładamy tężejącą galaretkę z marchewką. Wstawiamy na chwilę do lodówki i wykładamy tężejącą galaretkę z kurczakiem.
Wstawiamy ponowie na chwilę do lodówki i gdy warstwa z kurczakiem się zetnie zalewamy galaretką z groszkiem.
Odstawiamy do całkowitego stężenia.