katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Galaretkowy torcik z piersią kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Galaretka z kurczakiem troszkę inaczej. Ja przygotowałam galaretkę w dużej tortownicy.Ale myślę ze można też w malej.

Galaretkowy torcik z piersią kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretkowy torcik z piersią kurczaka

 

  • pierś kurczaka 1,5 szt
  • marchewka mrożona 1 op (400g)
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • żelatyna 12 łyżeczek z czubkiem
  • bulion 2 litry
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania:

Galaretkowy torcik z piersią kurczaka
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym, dość mocno doprawionym bulionie. Odstawiamy do przestudzenia. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i podlewamy troszeczkę wodą.

Oprószamy przyprawą i mieszamy.Po odparowaniu wody zdejmujemy mięso z patelni i studzimy. Mrożonkę wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 7-10 min. Osączamy i studzimy. Groszek osączamy z zalewy.

Bulion dzielimy na trzy części. Jedna z nich może być troszkę większa i dodajemy do niej pierś kurczaka. Do drugiej dodajemy marchew, a do pozostałej groszek. Każde wymieszamy w osobnych naczyniach.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową i na spód tortownicy wykładamy tężejącą galaretkę z marchewką. Wstawiamy na chwilę do lodówki i wykładamy tężejącą galaretkę z kurczakiem.

Wstawiamy ponowie na chwilę do lodówki i gdy warstwa z kurczakiem się zetnie zalewamy galaretką z groszkiem.

Odstawiamy do całkowitego stężenia. 
Galaretkowy torcik z piersią kurczaka
Przygotowany jeszcze w calości torcik z piersią kurczaka.