Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bardzo delikatna galaretka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Galaretka gotowana na mocnym wywarze z warzyw z samych udek kurczaka .

Bardzo delikatna galaretka z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bardzo delikatna galaretka z kurczaka

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 6 średnich marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 białej części pora
  • 2 cebule
  • 2 listki lubczyku ( może być mrożony lub suszony)
  • maggi w płynie
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu ziarnistego
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 szklanka wody
  • pieprz mielony
  • szczypta soli
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Bardzo delikatna galaretka z kurczaka
Wywar warzywny gotowałam przy okazji robienia galarety z kurczaka tym razem nietypowo bo chciałam mieć od razu warzywa na sałatkę , wywar do barszczu no i wywar z warzyw do galarety: Nastawiłam 6 marchewek, 1 dużą pietruszkę, 1/4 selera, 1/2 pora, 2 cebule w 3 szklankach lekko osolonej wody i gotowałam 30 minut. Wyjęłam warzywa i zostawiłam na sałatkę ( po odrzuceniu pora i cebuli). Odlałam szklankę wywaru do barszczu a 2 szklanki do galarety .Odłożyłam 1/2 ugotowanej marchewki do galaretek. Ćwiartki z kurczaka umyłam i przekroiłam na pół. Ułożyłam w garnku . Do 2 szklanek wywaru z warzyw dolałam 0,5 szklanki wody , włożyłam kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście lubczyku , szczyptę soli ( 1/4 łyżeczki ) i gotowałam ok. 1 godziny na małym gazie. Przecedziłam . Obrałam mięso z udek odrzucając skórki, chrząstki i kości. Mięso pokroiłam bardzo drobno. Bulion doprawiłam do smaku maggi w płynie i mielonym pieprzem. Namoczyłam żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody .Gdy napęczniała włożyłam ją do gorącego bulionu i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia. W małe filiżanki wkładałam po kilka listków natki pietruszki , po 2 plasterki ugotowanej marchewki . Rozdzieliłam mięso kurczaka w filiżanki i zalałam bulionem z żelatyną . Gdy galaretki ostygły wstawiłam je do lodówki by zastygły. Podawałam wyjmując z filiżanek z kawałkami cytryny ( można z octem ale ja wolę cytrynowy sok ). Galaretki są bardzo delikatne .
Bardzo delikatna galaretka z kurczaka
Ugotować wywar z warzyw - przecedzić - odłozyć warzywa
Bardzo delikatna galaretka z kurczaka
W wywar warzywny włozyc udka i wygotowac mocny wywar
Bardzo delikatna galaretka z kurczaka
Odcedzić udka od wywaru -obrać mieso i rozdrobnić
Bardzo delikatna galaretka z kurczaka
W małe filizaneczki ułożyć mieso- plasterki marchewki i zalać bulionem z żelatyną