Sposób przygotowania:
Bardzo delikatna galaretka z kurczaka
Wywar warzywny gotowałam przy okazji robienia galarety z kurczaka tym razem nietypowo bo chciałam mieć od razu warzywa na sałatkę , wywar do barszczu no i wywar z warzyw do galarety: Nastawiłam 6 marchewek, 1 dużą pietruszkę, 1/4 selera, 1/2 pora, 2 cebule w 3 szklankach lekko osolonej wody i gotowałam 30 minut. Wyjęłam warzywa i zostawiłam na sałatkę ( po odrzuceniu pora i cebuli). Odlałam szklankę wywaru do barszczu a 2 szklanki do galarety .Odłożyłam 1/2 ugotowanej marchewki do galaretek. Ćwiartki z kurczaka umyłam i przekroiłam na pół. Ułożyłam w garnku . Do 2 szklanek wywaru z warzyw dolałam 0,5 szklanki wody , włożyłam kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście lubczyku , szczyptę soli ( 1/4 łyżeczki ) i gotowałam ok. 1 godziny na małym gazie. Przecedziłam . Obrałam mięso z udek odrzucając skórki, chrząstki i kości. Mięso pokroiłam bardzo drobno. Bulion doprawiłam do smaku maggi w płynie i mielonym pieprzem. Namoczyłam żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody .Gdy napęczniała włożyłam ją do gorącego bulionu i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia. W małe filiżanki wkładałam po kilka listków natki pietruszki , po 2 plasterki ugotowanej marchewki . Rozdzieliłam mięso kurczaka w filiżanki i zalałam bulionem z żelatyną . Gdy galaretki ostygły wstawiłam je do lodówki by zastygły. Podawałam wyjmując z filiżanek z kawałkami cytryny ( można z octem ale ja wolę cytrynowy sok ). Galaretki są bardzo delikatne .