Sposób przygotowania:
Galaretka wielkanocna Eli I
Piersi kurczaka zalać 5 szklankami wody,dodać kostki bulionowe i ugotować do miękkości.Groszek odsączyć i przepłukać na sitku.Żelatynę namoczyć w 100 ml.zimnej przegotowanej wody.Obrane jajka pokroić wzdłuż na ćwiartki,piersi kurczaka porwać na kawałki lub pokroić w kostkę.Wywar z kurczaka dokładnie przecedzić.W części gorącego wywaru rozpuścić namoczoną żelatynę i połączyć z resztą zimnego wywaru.Do schłodzonej w zamrażalniku foremki babkowej bez kominka wlać trochę wywaru z żelatyną,rozprowadzić po dnie i bokach tak żeby utworzyła się warstwa galaretki i schłodzić w lodówce.Wyłożyć na dno foremki groszek konserwowy,w karby foremki poukładać jajka(żółtkiem do brzegu foremki,żeby po wyjęciu je było widać),w środek włożyć kurczaka i zalać galaretką doprawioną solą i pieprzem.Wstawić do lodówki do zastygniecia.Przed wyłożeniem na chwilę zanurzyć foremkę w cieplej wodzie.Wtedy galaretka ładnie wyjdzie z formy.Smacznego!