malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Galat wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo często robię galat w sposób tradycyjny czyli w miseczkach. Postanowiłam coś urozmaicić. Dodałam więc oliwki i\a masę przelałam do silikonowych foremek. Dzięki temu mają śliczny kształt.

 Galat wieprzowy

Składniki:

Galat wieprzowy

 

  • 3 golonki wieprzowe,
  • 5 marchewek,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 15 zielonych oliwek,
  • 15 ciemnych oliwek,
  • łyżka żelatyny,
  • 3 listki laurowe,
  • pęczek pietruszki.

 

Sposób przygotowania:

Galat wieprzowy
Golonki zalewamy zimą wodą aby były zakryte. Wrzucamy listki, wsypujemy łyżkę soli. Gotujemy pod przykryciem do miękkości czyli około dwie godziny. Podczas gotowania uzupełniamy ilość wody. Następnie wyjmujemy golonki z wywaru, wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Gotujemy do ich miękkości A mięso zdejmujemy z kości i kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy łyżkę żelatyny i rozpuszczamy dokładnie. Dodajemy też mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do wybranych foremek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu. Dekorujemy oliwkami na wykałaczkach.