Sposób przygotowania:
Galareta wieprzowa z nóżek
Nogi wieprzowe dzielimy: od kopyta rozcinamy po połowie do kolanka i łamiemy po połowie. Po takim podzielę z jednej nogi otrzymujemy kolanko i 2 połówki z kopytkami. Zalewamy to zimną wodą (ilość wody powinna być taka by przykryła wieprzowinę) i stawiamy na ogień. Solimy i gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie do gotującego się wywaru dodajemy przyprawy ziołowe oraz kucharka i całe marchewki. Gotujemy kolejne 30 minut. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości, w przeciwnym wypadku należy kontynuować gotowanie. Marchewki jeśli ugotują się wcześniej wyławiamy, kroimy w plasterki i układamy na spód salaterek na których będzie galareta. Z ugotowanego wywaru wyławiamy mięso i ręcznie oddzielamy je od wszelkich kości i chrząstek. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy również je na plasterkach marchwi. Całość zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Smacznego.