Sposób przygotowania:
Domowa galareta wieprzowa z marchewką
Do dużego garnka wkładamy mięso i zalewamy woda (ilość opcjonalna alby przykryła całość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy sola oraz pieprzem i magii. Gotujemy po przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości mięsa (około 3 godziny) aby mięsko odchodziło od kości. Całość doprawiamy - wywar powinien być lekko przesolony (wówczas po stężeniu będzie miał odpowiedni smak) Wyciągamy mięsko i marchewkę, przecedzamy wywar. Mięsko oddzielamy od kości i tłuszczu, drobno kroimy, marchewkę w kosteczkę. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę. W przygotowanych salaterkach układamy mięsko i marchewkę, całość zalewamy wywarem z żelatyna i posypujemy zieloną pietruszką. Odstawiamy do zastygnięcia.