SUPERPRZEPIS

Domowa galareta wieprzowa z marchewką

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Domowa galareta wieprzowa z marchewką Więcej zdjęć (4)

Domowa galareta wieprzowa z golonki i nóżek wieprzowych

Składniki:

Domowa galareta wieprzowa z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Domowa galareta wieprzowa z marchewką
Do dużego garnka wkładamy mięso i zalewamy woda (ilość opcjonalna alby przykryła całość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy sola oraz pieprzem i magii. Gotujemy po przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości mięsa (około 3 godziny) aby mięsko odchodziło od kości. Całość doprawiamy - wywar powinien być lekko przesolony (wówczas po stężeniu będzie miał odpowiedni smak) Wyciągamy mięsko i marchewkę, przecedzamy wywar. Mięsko oddzielamy od kości i tłuszczu, drobno kroimy, marchewkę w kosteczkę. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę. W przygotowanych salaterkach układamy mięsko i marchewkę, całość zalewamy wywarem z żelatyna i posypujemy zieloną pietruszką. Odstawiamy do zastygnięcia.
Domowa galareta wieprzowa z marchewką
Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane warzywa i gotujemy
Domowa galareta wieprzowa z marchewką
Wywar przecedzamy, dodajemy żelatynę - dobrze rozmieszać
Domowa galareta wieprzowa z marchewką
w miseczkach układamy mięsko i marchewkę, zalewamy gorącym wywarem