bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

galert

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

trochę pracochłonne , ale warto

galert

Składniki:

galert

 

  • 2-3 nóżki wieprzowe
  • pół głowy wieprzowej lub 2 -3 ogony
  • 1 - 2 golonka
  • około kilograma łopatki
  • 3 - 4 liście laurowe
  • 6 - 7 ziarenek ziela angielskiego
  • sól , pieprz , vegeta , magi

 

Sposób przygotowania:

galert
Nóżki , golonka i głowę gotować około 2,5 godziny , dodać łopatkę i gotować do miękkości mięsa . Wywar przecedzić do drugiego garnka , a mięso odłożyć do ostygnięcia . Przestygłe mięso obrać i pokroić w kostkę ( z głowy i ogonów również) . Rozdrobnione mięso wrzucić do wywaru , dodać też ścięgna z nóżek (powodują że wywar gęstnieje) i jak ktoś lubi skórę to też może wkroić . Dodać liście i ziele oraz przyprawić do smaku , gotować około pół godziny . Przelać do miski lub do salaterek .

Na tą ilość nóżek powinno być około 2 litrów gotowego wywaru , chcąc uzyskać większą ilość galarety trzeba dodać żelatyny .