Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gambas w cieście

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podgrzać piwo z 150 ml wody oraz oliwą. Mąkę przesiać, wlewać do niej ciepłe piwo,

Gambas w cieście

Składniki:

Gambas w cieście

 

  • 150 ml jasnego piwa
  • 15 dag mąki
  • 18 oczyszczonych krewetek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 białko
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 l oleju
  • sól
  • pieprz
  • cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gambas w cieście
Podgrzać piwo z 150 ml wody oraz oliwą. Mąkę przesiać, wlewać do niej ciepłe piwo, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 10 minut. Krewetki umyć i osuszyć a szczypiorek posiekać. Białko ubić na sztywno, dodać do piwnego ciasta i wymieszać. Panierować w nim krewetki. Olej rozgrzać w rondlu i przełożyć krewetki na rozgrzany tłuszcz, smażyć ok 3 minuty. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać szczypiorkiem i udekorować cząstkami cytryny.

Tagi:

piwo krewetki