BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Garnek pełen różności z dodatkiem kapusty, cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj danie jedno garnkowe czyli czyszczenie lodówki. Smaczne danie z kapusty białej z różnego rodzaju wędlinką oraz grzybkami. Nie mamy co zrobić z resztkami szynki w lodówce to właśnie mamy przepis na wykorzystanie właśnie resztek.

Garnek pełen różności z dodatkiem kapusty, cukinii

Składniki:

Garnek pełen różności z dodatkiem kapusty, cukinii

 

  • główka kapusty białej,
  • kiełbasa toruńska 1 kawałek,
  • kiełbasa śląska 2 szt,
  • szynka różna około 200 g,
  • papryka czerwona 1/2 szt,
  • cukinia 2 szt lub 1 większa,
  • kminek 1/2 łyżeczki,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • koncentrat pomidorowy 2- 3 łyżki,
  • bulion 2 szklanki,

Sposób przygotowania:

Garnek pełen różności z dodatkiem kapusty, cukinii
Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki. Średniej wielkości cukinię obieramy i kroimy w większą kostkę. Kiełbasie i resztki szynki kroimy w większą kostkę.

Do większego garnka wkładamy masło klarowne i rozgrzewamy dodajemy obraną pokrojoną w piórka cebule i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę wraz z szynką. Podsmażamy dodajemy paprykę i razem dusimy około 8 - 10 minut.

Dokładamy poszatkowaną kapustę, po kilku minutach gotowania dokładamy pokrojoną cukinie.

Całość zalewamy dwoma szklankami bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku.

Dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty co jakiś czas

mieszamy aby się nie przypalało.

Podajemy jako samodzielne danie.