Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pikantna potrawka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warzywa smażone z pieczarkami, doprawione sosem sojowym, imbirem i papryczką. Mały "fusion" z lekka na chińską nutę.

Pikantna potrawka warzywna

Składniki:

Pikantna potrawka warzywna

 

  • mrożonka „chińska” (75 dag)
  • 2 cebule
  • 3-4 liście wierzchnie liście kapusty pekińskiej
  • kilka niedużych pieczarek
  • 2/3 puszki ciecierzycy
  • sos sojowy do smaku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka ostra do smaku
  • ok 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • szczypta przyprawy „5 smaków”
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pikantna potrawka warzywna
Rozmrozić warzywa np w mikrofali albo wyjmując je wcześniej do ciepłego miejsca. Cebulę, kapustę i pieczarki pokroić na kawałki podobnej wielkości. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, podsmażyć cebulę i pieczarki. Po chwili dodać mieszankę warzywną, pokrojoną kapustę i odsączoną ciecierzycę. W czasie smażenia dodać też pokrojony drobno imbir. Doprawić sosem sojowym i rybnym (rybny ma mocny zapach, dlatego dodaję do odrobinę by nie zdominował smaku potrawy). Dać szczyptę przyprawy, na sam koniec rozgnieciony czosnek i papryczkę. Serwować z ryżem lub makaronem.

Tagi:

przyprawy sosy