kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na sycący gulasz z piersi kurczaka z papryką i pieczarkami. Możemy go podać z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami

 

  • 2 szklanki wody
  • 1/3 dużej żółtej papryki
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka mąkiy

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Wszystkie przyprawy wkładamy do miseczki i mieszamy. Odmierzamy połowę i oprószamy pokrojone mięso i odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.

Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy na mniejsze części. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone warzywa, przekładamy do garnka z wodą.

Mięso przekładamy na patelnie i smażymy około 5 minut, dokładamy pieczarki i smażymy kolejne 5 minut i wkładamy do garnka.

Do ugotowego gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Do kubka wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i mieszamy, przelewamy do garnka i zagotowujemy.
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami
Umyte i oczyszczone papryki kroimy w kostkę
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami
Cebulę, czosnek i paprykę smażymy na olejuyy
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami
Pokrojone i oprószone przyprawami mięso smażymy