Sposób przygotowania:
Potrawka z młodej kapusty i ciecierzycy
Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Wodę odlać. Ponownie zalać ciecierzycę wodą, wsypać łyżeczkę soli, gotować 90 minut. Kapustę umyć, wyciąć głąb, liście poszatkować. Marchew umyć, obrać, bardzo drobno pokroić. Pietruszkę i koperek umyć, drobno posiekać. Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości ( według zaleceń producenta). W dużym garnku na oleju zeszklić cebulkę dymkę. Wrzucić kapustę, marchew, koperek, przyprawy, zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, dusić pod przykryciem 50 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, kaszę, wymieszać, dusić 10 minut. Mąkę wymieszać z zimną wodą, mieszanine przelać do garnka, wymieszać, krótko zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 5 minut. Wrzucić miękką ciecierzycę, posiekaną pietruszkę, doprawić do smaku solą selerową. Podawać na ciepło.