Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Potrawka z młodej kapusty i ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne jarskie danie. Czasami mam ochotę na wegetariańską potrawkę, pamiętam jednak o zbilansowanej diecie, w której nie zabraknie cennych dla zdrowia składników. Młodą kapustą i koperkiem pachnie cały dom. Ciecierzyca świetnie tutaj pasuje.

Potrawka z młodej kapusty i ciecierzycy

Składniki:

Potrawka z młodej kapusty i ciecierzycy

 

  • ciecierzyca/cieciorka : 300-400 g
  • młoda kapusta : 800 g
  • kasza jęczmienna lub jaglana : 150-200 g
  • liście laurowe : 2 sztuki
  • ziele angielskie : 2-3 ziarenka
  • sól : 2 łyżeczki
  • sól selerowa lub czosnkowa : 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka wędzona ( mielona) : 1 łyżeczka
  • cukier : 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy : 2-3 łyżki
  • świeża natka pietruszki : 2-3 gałązki
  • świeży koperek : 2-3 gałązki
  • młoda marchew : 1 - 2 sztuki
  • cebula dymka : 2 sztuki
  • olej rzepakowy lub smakowy np. czosnkowy : 4-6 łyżek
  • mąka pszenna tortowa : 2 - 3 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z młodej kapusty i ciecierzycy
Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Wodę odlać. Ponownie zalać ciecierzycę wodą, wsypać łyżeczkę soli, gotować 90 minut. Kapustę umyć, wyciąć głąb, liście poszatkować. Marchew umyć, obrać, bardzo drobno pokroić. Pietruszkę i koperek umyć, drobno posiekać. Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości ( według zaleceń producenta). W dużym garnku na oleju zeszklić cebulkę dymkę. Wrzucić kapustę, marchew, koperek, przyprawy, zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, dusić pod przykryciem 50 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, kaszę, wymieszać, dusić 10 minut. Mąkę wymieszać z zimną wodą, mieszanine przelać do garnka, wymieszać, krótko zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 5 minut. Wrzucić miękką ciecierzycę, posiekaną pietruszkę, doprawić do smaku solą selerową. Podawać na ciepło.