Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, kolorowa i rozgrzewająca zupa pełna jesiennych warzyw z dodatkiem kurczaka i sera żółtego, stanie się hitem w Waszym menu, polecam :)

Rozgrzewająca zupa meksykańska z  kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem

 

  • 1, 5 lira domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 ugotowane filety z kurczaka
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 garść kolendry
  • 1 łyżeczka cuminu
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z limonki plus limonka do podania

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem
Na odrobienie oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy cumin i przesmażamy wszystko jeszcze 1 minutę.

Na patelnie dodajemy pokrojoną kostkę lub talarki marchewkę – smażymy minutę. Następnie dodajemy kukurydzę, fasolę, pokrojoną kostkę paprykę i papryczkę chilli a także pomidory, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 30 minut.

Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem , sokiem z limonki. Do zupy dodajemy pokrojonego kurczaka i gotujemy jeszcze 5 minut.

Zupę nalewamy na talerze, na każdy talerz dajemy garść startego sera, wszystko posypujemy kolendrą i serwujemy razem z przekrojoną na ćwiartki limonką, smacznego ;D 
Rozgrzewająca zupa meksykańska z  kurczakiem
Na odrobienie oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Rozgrzewająca zupa meksykańska z  kurczakiem
Na patelnie dodajemy pokrojoną kostkę lub talarki marchewkę – smażymy minutę.
Rozgrzewająca zupa meksykańska z  kurczakiem
Do zupy dodajemy pokrojonego kurczaka i gotujemy jeszcze 5 minut.
Rozgrzewająca zupa meksykańska z  kurczakiem
Ser zółty ścieramy na tarce na grubych oczkach