Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Tymiankowe grzyby w śmietanie i puree

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tymiankowe grzyby w śmietanie to pyszne jesienne danie na obiad, tradycyjnie i pachnąco.

Tymiankowe grzyby w śmietanie i puree

Składniki:

Tymiankowe grzyby w śmietanie i puree

 

  • pełny durszlak przebranych, umytych i ugotowanych prawdziwków i koźlaków
  • 1 duża cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 łyżki masła
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • kilka ziemniaków
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tymiankowe grzyby w śmietanie i puree
Ziemniaki ugotować, dodać 2 łyzki masłą i 2 łyzki smietany, utrzeć na puree. Na patelni roztopić 2 łyzki pasła, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać grzyby z durszlaka, przesmażyć razem, zalać resztą śmietany, zagotować, doprawić solą, pieprzem i obficie tymiankiem, dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka naście minut. Przed podaniem wymieszać z posiekaną świeżą natką pietruszki.