kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

gąskowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasteczka najlepiej smakują gdy sa ciepłe

gąskowe ciasteczka

Składniki:

gąskowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

gąskowe ciasteczka
Wbij jajko do filiżanki. Przesiej mąkę na stolnicę i dodaj do niej masło. Posiekaj je nożem tak aby miało wielkość ziaren grochu. Dodaj sól jajko ser proszek do pieczenia jogurt i natkę pietruszki. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż ją do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok 5mm. przykładaj do ciasta szablon i wycinaj nożykiem gąski. Każdej gąsce ozdób dorób oczko z ziarenka pieprzu i skrzydełko z dyniowej pestki. Ułóż gąski na wyłożonej folia aluminiową blaszce. włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok 25 min.