www.chochla.com

www.chochla.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Gazpacho

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Klasyczna hiszpańska potrawa - aromatyczny i pikantny chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków

Gazpacho

Składniki:

Gazpacho

 

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 mały ogórek
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • dwie kromki białego chleba
  • dwie łyżki posiekanych świeżych ziół

Sposób przygotowania:

Gazpacho
Odłożyć jednego pomidora, a resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokrajać na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a papryki w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze wraz z pomidorami, pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem, pastą pomidorową. Tak przygotowaną mieszankę doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. Nalewać na miseczki, udekorować pozostałymi warzywami i ziołami. Schłodzić i podawać z grzankami z chleba, usmażonymi wcześniej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Tagi:

zioła chleb