Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gazpacho ze świeżych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne hiszpańskie gazpacho, które przygotowuję nie tylko na zimn. Świetne na upały jak i dla rozgrzania.

Gazpacho ze świeżych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gazpacho ze świeżych warzyw

 

  • 1,2 kg pomidorów świeżych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gazpacho ze świeżych warzyw
Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy, dodajemy marchewkę i całość podduszamy. Pomidory oparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i przekładamy do malaksera - miksujemy. Połowę pomidorów przelewamy do miski, do pozostałej części dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz przesmażone warzywa i całość miksujemy. Przelewamy do pozostałych pomidorów. Gazpacho doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem cukrem i octem balsamicznym - całość dokładnie mieszamy. Gazpacho podajemy z pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem.
Gazpacho ze świeżych warzyw
Etap 1 pomidory oparzamy obieramy ze skórki i miksujemy
Gazpacho ze świeżych warzyw
Etap 2 na patelni przesmażamy cebulę czosnek i marchewkę
Gazpacho ze świeżych warzyw
Etap 3 do połowy pomidorów dokładamy paprykę i przesmażone warzywa i miksujemy
Gazpacho ze świeżych warzyw
Etap 4 całość przelewamy do miski i doprawiamy mieszamy