jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Generał Kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Generał Kurczak to świetny przepis Magdy Gessler pochodzący z książki "Kuchenne Rewolucje". Wzbogaciłam przyprawy o czosnek, pieprz ziołowy i rozmaryn. To wspaniały sposób na soczystego kurczaka!

Generał Kurczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Generał Kurczak

 

Sposób przygotowania:

Generał Kurczak
Butelkę dobrego piwa zanurzamy w wodzie by odlepić nalepki i umyć butelkę. Przekrawamy poziomo główkę czosnku.Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy połówką czosnku, posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Za skórę i do środka wkładamy gałązki rozmarynu. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Miękkim masłem smarujemy kurczaka, resztę zakładamy za skórę. Na otwartą butelka piwa nakładamy kurczaka, wstawiamy go na półmisek żaroodporny a następnie do nagrzanego do 160 st.C piekarnika. Pieczemy go około 1 godziny (w zależności od wagi). Przed podaniem dekorujemy upieczonym czosnkiem i gałązkami rozmarynu.
Generał Kurczak
Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy połówką czosnku, posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
Generał Kurczak
Za skórę i do środka wkładamy gałązki rozmarynu.
Generał Kurczak
Na otwartą butelka piwa nakładamy kurczaka, wstawiamy go na półmisek żaroodporny a następnie do nagrzanego do 160 st.C piekarnika.
Generał Kurczak
Przed podaniem dekorujemy upieczonym czosnkiem i gałązkami rozmarynu.