Sposób przygotowania:
Gęś pieczona
Gęś sprawić, dokładnie wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Piec gęś 1 godzinę 30 minut do 2 godzin, zależnie od wielkości, w temperaturze 180 st.C. Jeżeli gęś jest bardzo tłusta, to można ją nakłuć widelcem dla łatwiejszego się wytopienia tłuszczu. W czasie pieczenia można zbierać wytapiający się tłuszcz i wlać do brytfanki 100 ml wody, żeby gęś nie przypaliła się od spodu Do wnętrza gęsi przed pieczeniem można włożyć 3 obrane, opłukane i pokrojone na pół cebule Do wnętrza gęsi przed pieczeniem można włożyć 1 kg obranych i opłukanych ziemniaków i podawać je z gęsią po upieczeniu. Do wnętrza gęsi przed pieczeniem można włożyć 6 obranych, pokrojonych na ćwiartki i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek. Po upieczeniu gęsi należy wyjąć jabłka, oprószyć je cukrem i podawać z gęsią.