Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Gęś po żydowsku

         
ocena: 3/5 głosów: 4

Umyte mięso z gęsi ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wystudzić. Pokroić na

Gęś po żydowsku

Składniki:

Gęś po żydowsku

 

  • 500 g mięsa z gęsi
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego
  • cebula
  • szklanka grochu
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól

Sposób przygotowania:

Gęś po żydowsku
Umyte mięso z gęsi ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wystudzić. Pokroić na drobne kawałki, obsmażyć na gęsim tłuszczu razem z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać ryż oraz namoczony dzień wcześniej groch. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec w piekarniku do miękkości (ok. 90 minut). Podawać w naczyniu, w którym się potrawa zapiekała, razem z kwaszonymi ogórkami.

Tagi:

mięso ryż