beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Gęś w  kapuście czerwonej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

 Gęś w  kapuście czerwonej

Składniki:

Gęś w  kapuście czerwonej

 

  • 1  gęś,
  • 2  kilo kapusty czerwonej,
  • 3  cebule,
  • jabłek,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz z  gęsi

Sposób przygotowania:

Gęś w  kapuście czerwonej
Gęś poporcjować i  na kilka godzin odstawić w  chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Na patelni rozpuścić nieco tłuszczu z  gęsi i  dobrze rozgrzać. Każdy kawałek gęsi obsmażyć do zarumienienia. Posiekać cebulę i  kapustę, obrać i  pokroić jabłka na małe kawałki. Kapustę włożyć do garnka, do smaku dodać sól i  pieprz, dusić na małym ogniu przez ok. 25 minut dodając łyżkę tłuszczu gęsiego. Pod koniec duszenia dodać jabłka, całość wymieszać.Kapustę przełożyć do gęsiarki, włożyć kawałki gęsi i  dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do uzyskania miękkości mięsa. Podawać najlepiej z  pieczonymi ziemniaczkami i  buraczkami.