Sposób przygotowania:
Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną
Pierś gęsi przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca (mniej więcej tak jak bułkę do hot-doga). Mięso rozkładamy na desce i bardzo dokładnie rozbijamy (trzeba robić to dość energicznie i długo, ponieważ mięsko to jeszcze słabiej się rozbija jak np. schab). Cienko rozbite mięso z obu stron nacieramy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, solą i odrobiną jarzynki.
Na połowie rozbitego mięsa układamy kiełki z cebuli, następnie na nie posypujemy starty oscypek. Na koniec układamy na serze suszoną żurawinę. Mięso składamy na pół i spinamy trzema wykałaczkami - dla pewności by mięso w trakcie smażenia się nie rozpadło. Pierś gęsi oprószamy mąką a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Pierś smażymy na grubej patelni o nieprzywierającej powłoce. Mięso smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gorącą, panierowaną pierś przecinamy po skosie na ok.2cm plastry. Podajemy razem z ziemniaczanym purree oraz świeżymi warzywami.
Na połowie rozbitego mięsa układamy kiełki z cebuli, następnie na nie posypujemy starty oscypek. Na koniec układamy na serze suszoną żurawinę. Mięso składamy na pół i spinamy trzema wykałaczkami - dla pewności by mięso w trakcie smażenia się nie rozpadło. Pierś gęsi oprószamy mąką a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Pierś smażymy na grubej patelni o nieprzywierającej powłoce. Mięso smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gorącą, panierowaną pierś przecinamy po skosie na ok.2cm plastry. Podajemy razem z ziemniaczanym purree oraz świeżymi warzywami.
kołczu