Sposób przygotowania:
Rozgrzewający rosół z gęsiETAP 1:
Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcje kaczki oraz gęsi (u mnie z kaczki kuper, a z gęsi korpus i żebra razem wszystkiego kilogram). Całość zagotować zmniejszyć ogień. Jeśli są szumowiny zebrać je, następnie dodać marchew wkrojoną dowolnie, korzenie pietruszki, korzeń selera i por jeśli dłuższy przekroić na pół. Całość gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny, w trakcie gotowania wsypać suszoną włoszczyznę dla lepszego zapachu rosołu
ETAP 2:
Jak gotujące się na bardzo wolnym ogniu mięso z warzywami jest już miękkie wtedy dodać podudzia z kurczaka i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu tak, aby tylko rosół się pyrkotał. W trakcie dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i przyprawę uniwersalną z kostkami magii. Gdy mięso z dodanego kurczaka jest miękkie dodać cebulę opaloną oraz ząbek czosnku pokrojony na części nadal gotując
ETAP 3:
Do gotującego się rosołu gdy już wszystko miękkie wkroić natkę pietruszki i lekko zagotować. Aby rosół wyszedł aromatyczny i klarowny, a nie mętny powinien się gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej trzy godziny. Ugotowany zdjąć z ognia, ja zawsze gotuję rosół pod pół nakrytą pokrywką.
ETAP 4:
Ugotowany aromatyczny, tłuściutki rosół z dodatkiem czosnku jest idealny na teraz odbywający się czas przeziębień. Rosół można zajadać z makaronem, ziemniakami czy kto z czym lubi słyszałam nawet o tym, że jadają ludzie z kaszą jęczmienną