Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Rozgrzewający rosół z gęsi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Macie ochotę na rozgrzewający rosół idealny na przeziębienie? Najlepszy jest oczywiście z mięsa swojskich gęsi czy kaczek, ale jeżeli ktoś nie ma dostępu do wiejskiego mięsa może być również kupne

Rozgrzewający rosół z gęsi

Składniki:

Rozgrzewający rosół z gęsi

 

  • 1 kg porcji z gęsi i kaczki,
  • 600 g podudzi kurczaka,
  • 1,5 marchwi 250 g,
  • 2 małe korzenie pietruszki,
  • 1 kawałek pora,
  • kawałek korzenia selera,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 mała cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 kostki magii 4 g każda,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający rosół z gęsi

ETAP 1:

Rozgrzewający rosół ze swojskiej gęsi

Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcje kaczki oraz gęsi (u mnie z kaczki kuper, a z gęsi korpus i żebra razem wszystkiego kilogram). Całość zagotować zmniejszyć ogień. Jeśli są szumowiny zebrać je, następnie dodać marchew wkrojoną dowolnie, korzenie pietruszki, korzeń selera i por jeśli dłuższy przekroić na pół. Całość gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny, w trakcie gotowania wsypać suszoną włoszczyznę dla lepszego zapachu rosołu

ETAP 2:

Rozgrzewający rosół ze swojskiej gęsi

Jak gotujące się na bardzo wolnym ogniu mięso z warzywami jest już miękkie wtedy dodać podudzia z kurczaka i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu tak, aby tylko rosół się pyrkotał. W trakcie dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i przyprawę uniwersalną z kostkami magii. Gdy mięso z dodanego kurczaka jest miękkie dodać cebulę opaloną oraz ząbek czosnku pokrojony na części nadal gotując

ETAP 3:

Rozgrzewający rosół ze swojskiej gęsi

Do gotującego się rosołu gdy już wszystko miękkie wkroić natkę pietruszki i lekko zagotować. Aby rosół wyszedł aromatyczny i klarowny, a nie mętny powinien się gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej trzy godziny. Ugotowany zdjąć z ognia, ja zawsze gotuję rosół pod pół nakrytą pokrywką.

ETAP 4:

Rozgrzewający rosół ze swojskiej gęsi

Ugotowany aromatyczny, tłuściutki rosół z dodatkiem czosnku jest idealny na teraz odbywający się czas przeziębień. Rosół można zajadać z makaronem, ziemniakami czy kto z czym lubi słyszałam nawet o tym, że jadają ludzie z kaszą jęczmienną