Sposób przygotowania:
Gęsia wątróbka ze słonecznikiem i orzech
Ziarna slonecznika należy podprażyć na suchej patelni, orzechy włoskie należy posiekać. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a wątróbkę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim z 2 stron kawałki wątróbki, następnie dodajemy cebulkę i smażymy 3 minutki, po tym czasie dodajemy uprazony słonecznik oraz orzechy. Całość smażymy jeszcze chwilę do miękkości wątróbki, bezposrednio przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.
Henia
Mysiunia
Odpisałam już na DS, ale napiszę też tu :) U mnie hoduje się gęsi na dużą skalę, większość oddajemydo ubojni, ale zawsze zostawiamy kilkadziesiąt sztuk, bo co trochę ktoś przyjeżdża po młodą gęsinę, w tym roku wszystkie gęsi się rozeszły jak świeże bułeczki :) Ale u mnie w zamrażarce jeszcze kilka gąsek siedzi, także będą nowe przepisy :)
Babciagramolka
Mysiunia
Zapasy mnie nie męczą, a dają motywację do nowych przepisów :) Na święta będzie gęś pieczona w całości, ale jeszcze nie wiem z jakim farszem ją zrobić :)