dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Piersi gęsie można upiec w brytfannie, podlewając wytwarzanym sosem lub tak jak ja w rękawie foliowym.

Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami

 

  • 1 kg piersi z gęsi
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 1 łyż majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • oliwa
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami
Mięso oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy. Skórę lekko nacinamy. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem majerankiem. Skrapiamy oliwą. Mięso wkładamy do lodówki na 1 dzień. Jabłka myjemy i dzielimy na cząstki. Usuwamy gniazda nasienne. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Piersi przekładamy do rękawa foliowego. Dodajemy jabłka i śliwki. Zamykamy rękaw i pieczemy ok 1 godzinę, do miękkości w 190 stopniach. Smacznego! 
Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami
Mięso peklujemy w przyprawach i zostawiamy na noc.
Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami
Piersi obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na cząstki.
Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami
Mięso wraz z owocami przekładamy do rękawa foliowego.