Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gęsie piersi pieczone z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość , choć ważyła zaledwie ok. 1,2 kg .

Gęsie piersi pieczone z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsie piersi pieczone z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Wodę zagotować z solą i odstawić by ostygła.

Rozmrożoną ( bo z reguły takie piersi z gęsi kupuję) umyć , osuszyć i wyluzować połówki piersi przycinając przy okazji odstające kawałki , brzegi skóry. Piersi do pieczenia powinny być ładnie uformowane .

Skórę na piersiach naciąć w kilku miejscach.

Ułożyć piersi w pojemniku i zalać zimną solanką. Zostawić w chłodzie na 12 godzin ( mięso skruszeje). Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Przygotować pastę do nacierania z oleju, Jarzynki, papryki, pieprzu, miodu i łyżki majeranku i alkoholu. Natrzeć pastą przyprawową piersi. Ułożyć w pojemniku-posypać resztą majeranku - obłożyć rozmarynem ( gałązki ugnieść by uwolniły aromat). Zostawić na kolejne 12 godzin w lodówce.

Namoczyć w wodzie na godzinę Garnek Rzymski*.

Po wyjęciu lekko obetrzeć piersi z majeranku.

Rozgrzać mocno patelnię. Ułożyć gęsie piersi skórą do dołu i po minucie zmniejszyć gaz. Smażyć wolno wytapiając tłuszcz. Gdy skóra stanie się rumiana i chrupka przewrócić piersi na drugą stronę .Smażyć do zrumienienia mięsa.

Ułożyć piersi w wilgotnym Garnku Rzymskim. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody i zagotować by odmoczyć smaki po smażeniu mięsa -przelać na piersi. Wrzucić kilka gałązek tymianku. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 150 * C .

Podkręcić piekarnik na 180* C. Piec 45 minut od tego momentu .

Obrać ziemniaki , umyć , przekroić na połówki. Jabłka umyć i przeciąć na połówki bez obierania ( usunąć gniazda nasienne).

Włożyć jabłka i ziemniaki do Garnka Rzymskiego, dorzucić goździki i piec jeszcze 30 minut ***. Piersi wyjąć i odłożyć zawinięte w folię aluminiową by ,,odpoczęły".

Kroić w cienkie plastry.

Podawać z jabłkami i ziemniakami udekorowane tymiankiem.



* Oczywiście można piec tradycyjnie w brytfance podlewając w trakcie pieczenia wodą .Ja piekę w Garnku Rzymskim bo go mam i jest mi tak wygodniej .



** Jeśli chodzi o poziom upieczenia mięsa. Wiem , że jest ,,moda" i są osoby które jadają różnego rodzaju mięsa ( piersi z kaczki, gęsi, steki, befsztyki) usmażone na krwisto lub pół krwisto. Ja należę do tych którzy takiego sposobu przygotowania mięsa nie lubię ( jadam surowego tatara i tylko tatara ) . Dla mnie mięso musi być usmażone ( upieczone ) na rumiano w całości . Ma być kruche i prawie rozpadające sie pod widelcem. Może kogoś to drażni i uważa to za profanację niektórych potraw ale nic na to nie poradzę , że nie jadam krwistych mięs i już.



*** U mnie te 2 piersi będą miały kilka przeznaczeń - świąteczny obiad dla 2 osób ( pół połówki) -na zimno z sosem tatarskim na wielkanocny stół ( pół połówki) - jedna połówka drugiej połówki będzie potem obiadem (Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym ) -a druga połówka drugiej połówki najprawdopodobniej będzie przerobiona na Mini tortille z pieczoną gęsią
Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Piersi z gęsi po wyluzowaniu i namoczeniu w solance zamarynować
Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Wyjęte z marynaty piersi obsmażyć na patelni na rumiano
Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Piersi piec w Garnku Rzymskim z jabłkami i ziemniakami
Gęsie piersi pieczone z jabłkami
Upieczone piersi wyjąć i zostawic by odpoczęły- potem pokroić w plasterki