Sposób przygotowania:
Pierś z gęsi pieczona z jabłkamiETAP 1:
Piersi z gęsi opłukujemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką mieloną, czosnkiem granulowanym). Mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
ETAP 2:
Mięso obsmażamy na patelni - zaczynamy od strony ze skórką, smażymy na suchej, zimnej patelni. Po ok. 3 minutach piersi przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty.
ETAP 3:
Piersi przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, polewamy tłuszczem ze smażenia.
ETAP 4:
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cząstki, którymi obkładamy piersi gęsie. Formę z mięsem i jabłkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia - ja preferuję dobrze wypieczoną gęś, dlatego też piekłam mięso przez 50 minut.
Przed podaniem piersi smarujemy żurawiną.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.