Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Listopad to miesiąc gęsiny. Staram się wykorzystywać jej większą dostępność w sklepach i przygotowywać ją na różne sposoby. Tym razem podałam piersi gęsie pieczone z jabłkami, podane z żurawiną.

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami

Składniki:

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami

ETAP 1:

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki

Piersi z gęsi opłukujemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką mieloną, czosnkiem granulowanym). Mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ETAP 2:

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami
Następnie piersi obsmażamy na suchej patelni

Mięso obsmażamy na patelni - zaczynamy od strony ze skórką, smażymy na suchej, zimnej patelni. Po ok. 3 minutach piersi przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty.

ETAP 3:

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami
Podsmażone mięso przekładamy do formy do pieczenia

Piersi przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, polewamy tłuszczem ze smażenia.

ETAP 4:

Pierś z gęsi pieczona z jabłkami
Piersi obkładamy jabłkami i wstawiamy do piekarnika

Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cząstki, którymi obkładamy piersi gęsie. Formę z mięsem i jabłkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia - ja preferuję dobrze wypieczoną gęś, dlatego też piekłam mięso przez 50 minut.
Przed podaniem piersi smarujemy żurawiną.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.