SUPERPRZEPIS

Gęsie udka po azjatycku

  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gęsie udka po azjatycku

W dniu św. Marcina i na naszym stole zagościła gęsina - tym razem w postaci gęsich udek po azjatycku. Mięso było długo pieczone w niskiej temperaturze, dzięki temu jest mięciutkie i soczyste.

Składniki:

Gęsie udka po azjatycku

 

  • 2 gęsie udka
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do kaczki po pekińsku
  • ostra papryka mielona

Sposób przygotowania:

Gęsie udka po azjatycku

ETAP 1:

Gęsie udka po azjatycku
Gęsie udka porządnie nacieramy przyprawami

Udka opłukujemy i osuszamy. Mięso porządnie nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, przyprawą do kaczki po pekińsku, ostrą papryką mieloną i czosnkiem granulowanym.

ETAP 2:

Gęsie udka po azjatycku
Udka umieszczamy w przygotowanej marynacie na kilkanaście godzin

Przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą olej ryżowy, ocet ryżowy, sos sojowy, masło orzechowe i miód. Przygotowaną marynatą polewamy udka.

Udka w marynacie wstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.

ETAP 3:

Gęsie udka po azjatycku
Udka pieczemy przez 4 godziny, dzięki temu mięso jest soczyste i mięciutkie

Udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą. Pieczemy pod przykryciem w temp. 120 st. C przez 4 godziny.

ETAP 4:

Gęsie udka po azjatycku
Udka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C

W połowie pieczenia udka przekładamy na drugą stronę.

Na koniec zwiększamy temperaturę w piekarniku do 250 st. C i pieczemy udka jeszcze 10 minut - to pozwala uzyskać chrupiącą skórkę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.