Sposób przygotowania:
Gęsie udka po azjatyckuETAP 1:

Udka opłukujemy i osuszamy. Mięso porządnie nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, przyprawą do kaczki po pekińsku, ostrą papryką mieloną i czosnkiem granulowanym.
ETAP 2:

Przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą olej ryżowy, ocet ryżowy, sos sojowy, masło orzechowe i miód. Przygotowaną marynatą polewamy udka.
Udka w marynacie wstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.
ETAP 3:

Udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą. Pieczemy pod przykryciem w temp. 120 st. C przez 4 godziny.
ETAP 4:

W połowie pieczenia udka przekładamy na drugą stronę.
Na koniec zwiększamy temperaturę w piekarniku do 250 st. C i pieczemy udka jeszcze 10 minut - to pozwala uzyskać chrupiącą skórkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.