Sposób przygotowania:
Piersi gęsi Eli nadziewane grzybamiprzygotowanie grzybów
Podgrzybki oczyścić i pokroić w plastry. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie grzybów cd
Na patelni roztopić masło, dodać podgrzybki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie sosu
Z usmażonych grzybów odłożyć 1/3 do faszerowania piersi. Do pozostałych grzybów wlać śmietanę.
przygotowanie sosu cd
Grzyby dusić razem aż śmietana odparuje i sos zgęstnieje.
przygotowanie piersi
Piersi gęsi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersiach gęsi ponacinać w kratkę i natrzeć solą i pieprzem.
przygotowanie piersi cd
W piersiach naciąć wzdłuż kieszonki. Do naciętych otworów włożyć odłożone usmażone grzyby. Otwór spiąć wykałaczkami.
Piersi położyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć piersi aż tłuszcz się wytopi a skórka będzie chrupiąca. Mięso odwrócić i chwilę obsmażyć żeby zamknąć pory. Przełożyć piersi do żaroodpornej brytfanki skórą do dołu i oprószyć solą i pieprzem.
Do mięsa wlać wytopiony tłuszcz i przykryć brytfankę. Włożyć brytfankę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni c z termoobiegiem i piec przez 30 minut. Po tym czasie odkryć brytfankę, zmienić grzanie na górną grzałkę 200 stopni i piec jeszcze 10 - 15 minut.
Brytfankę wyjąć z piekarnika, przykryć i odstawić piersi na kilka minut. Gotowe piersi pokroić w plastry. Podawać mięso z sosem grzybowo śmietanowym, pęczakiem i piklami z ogórków.
Smacznego!