eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam piersi gęsi faszerowane podgrzybkami. Podałam piersi z sosem grzybowo śmietanowym i pęczakiem.

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami

Składniki:

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami

mięso

  • 2 piersi gęsi ze skórą
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

farsz

sos

dodatki

Sposób przygotowania:

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami

przygotowanie grzybów

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami
Oczyszczone grzyby pokroić w plastry, cebule w kostkę.

Podgrzybki oczyścić i pokroić w plastry. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów cd

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami
Podgrzybki cebulę usmażyć na roztopionym maśle.

Na patelni roztopić masło, dodać podgrzybki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie sosu

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami
Śmietanę kremówkę wlać do przesmażonych grzybów.

Z usmażonych grzybów odłożyć 1/3 do faszerowania piersi. Do pozostałych grzybów wlać śmietanę.

przygotowanie sosu cd

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami
Podgrzybki dusić ze śmietaną aż sos zgęstnieje.

Grzyby dusić razem aż śmietana odparuje i sos zgęstnieje.

przygotowanie piersi

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami

Piersi gęsi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersiach gęsi ponacinać w kratkę i natrzeć solą i pieprzem.

przygotowanie piersi cd

Piersi gęsi Eli nadziewane grzybami

W piersiach naciąć wzdłuż kieszonki. Do naciętych otworów włożyć odłożone usmażone grzyby. Otwór spiąć wykałaczkami.

Piersi położyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć piersi aż tłuszcz się wytopi a skórka będzie chrupiąca. Mięso odwrócić i chwilę obsmażyć żeby zamknąć pory. Przełożyć piersi do żaroodpornej brytfanki skórą do dołu i oprószyć solą i pieprzem.

Do mięsa wlać wytopiony tłuszcz i przykryć brytfankę. Włożyć brytfankę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni c z termoobiegiem i piec przez 30 minut. Po tym czasie odkryć brytfankę, zmienić grzanie na górną grzałkę 200 stopni i piec jeszcze 10 - 15 minut.

Brytfankę wyjąć z piekarnika, przykryć i odstawić piersi na kilka minut. Gotowe piersi pokroić w plastry. Podawać mięso z sosem grzybowo śmietanowym, pęczakiem i piklami z ogórków.

Smacznego!