SUPERPRZEPIS

Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym

  • 1
  • Sathi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym Więcej zdjęć (5)

Gruszki oraz pistacje we wnętrzu smakowitej, pieczonej gęsi. Delikatne mięsko i chrupka skórka z farszem, który podbija podniebienia!

Składniki:

Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym

 

  • około 3 kilogramowa gęś

 

 

  • nadzienie:
  • 8 średnich gruszek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 duże cebule
  • 240g pistacji
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 4 łyżki poppingu amarantusowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym
Do przygotowania tego obiadu zabieramy się dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Umytą, osuszoną oraz pozbawioną wnętrzności gęś nacieramy oregano, solą oraz pieprzem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu i bierzemy się za przygotowanie nadzienia. Myjemy i odkładamy do osuszenia listki bazylii.

Pistacje pozbawiamy łupinek, następnie wkładamy do woreczka i młotkiem na deseczce lekko rozbijamy na mniejsze kawałki (uwaga, byle niezbyt drobno!).

Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy twardych środków i kroimy w średniej wielkości, kwadratowe kawałki.Cebule kroimy w plastry.

Rozgrzewamy na patelni olej i lekko smażymy na niej cebulę - aż nabierze złotawego koloru. Dodajemy listki bazylii i jeszcze pod przykrywką przez około 2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy aż całość przestygnie. Do ostudzonej cebuli i bazylii dodajemy pokruszone pistacje, pokrojone gruszki oraz popping. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gęś faszerujemy gotowym farszem (powinien ją dość dobrze "wypchać"), spinamy wykałaczkami i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C i w tej temperaturze, w brytfance, pieczemy przez pół godziny (można co jakiś czas polewać z rzadka całość wytapiającym się tłuszczem, ale niekoniecznie). Po tym czasie zmniejszamy do około 190 stopni i tak dopiekamy około 2,5 godziny. Smacznego!
Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym
Cebulkę przed smażeniem kroimy w plastry. Pistacje pozbywamy łupinek. Gruszki obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Przemywamy liście bazylii.
Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym
Gdy cebulka zacznie się już szklić dodajemy do niej liście bazylii.
Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym
Cebulę, bazylię, pistacje, gruszki oraz popping amarantusowy - wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Gęsina z nadzieniem pistacjowo-gruszkowym
Nafaszerowaną i natartą na zewnątrz gęś wstawiamy na noc do lodówki - dlatego ważne jest aby zaplanować przygotowanie tego obiadu dzień wcześniej.

Tagi:

marynaty