Sposób przygotowania:
Gęsta zupa pomidorowa
Na małym ogniu podgrzewamy rosół lub jeśli nie mamy rosołu wodę ok 1 litra.W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę i seler, cebulę, warzywa myjemy i ścieramy na tarce, cebulę w kostkę i wrzucamy do osolonej wody w innym garnku, tak by woda sięgała nieco ponad starte warzywa, zagotowujemy i jak są już miękkie przecieramy przez sito i wywar dodajemy do wody w garnku, który najpierw postawiliśmy. Przecier pomidorowy lub pomidory z puszki dajemy do osobnego garnka, gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną lub przecier zgęstnieje, blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, maggi do smaku. Wszystko dodajemy do pierwszego garnka z wodą i wywarem warzywnym. Jeszcze 15 minut gotujemy, Gotujemy makaron. Pod koniec gotowania zupy zmniejszamy ogień, odlewamy do garnuszka trochę zupy i hartujemy ze śmietaną zmieszaną z odrobiną soli, rozbełtujemy i wlewamy do zupy, łączymy z makaronem i podajemy.