selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Gęsta zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, uwielbiają ją i dzieci i dorośli. Ta wersja jest akurat dosyć gęsta, przecierowa i aromatyczna. Polecam

Gęsta zupa pomidorowa

Składniki:

Gęsta zupa pomidorowa

 

  • litr rosołu lub woda
  • przecier pomidorowy typu passata 700 ml lub 2 puszki
  • pomidorów bez skórki (pelati)
  • pieprz, sól, ewentualnie maggi
  • marchewki 2
  • pietruszki 1
  • średnia cebula
  • mały seler
  • śmietana mała 30 %
  • opakowanie makaronu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa pomidorowa
Na małym ogniu podgrzewamy rosół lub jeśli nie mamy rosołu wodę ok 1 litra.W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę i seler, cebulę, warzywa myjemy i ścieramy na tarce, cebulę w kostkę i wrzucamy do osolonej wody w innym garnku, tak by woda sięgała nieco ponad starte warzywa, zagotowujemy i jak są już miękkie przecieramy przez sito i wywar dodajemy do wody w garnku, który najpierw postawiliśmy. Przecier pomidorowy lub pomidory z puszki dajemy do osobnego garnka, gotujemy na małym ogniu aż się rozpadną lub przecier zgęstnieje, blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, maggi do smaku. Wszystko dodajemy do pierwszego garnka z wodą i wywarem warzywnym. Jeszcze 15 minut gotujemy, Gotujemy makaron. Pod koniec gotowania zupy zmniejszamy ogień, odlewamy do garnuszka trochę zupy i hartujemy ze śmietaną zmieszaną z odrobiną soli, rozbełtujemy i wlewamy do zupy, łączymy z makaronem i podajemy.