Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z płatkami ryżowymi
Odgotowujemy mięso w lekko osolonej wodzie tak, by było miękkie. Dodajemy warzywa i gotujemy na małym ogniu dopóki nie będą miękkie (ok. 20 minut). Dodajemy płatki ryżowe i chwilę gotujemy. Płatków musi być sporo, by zupa była gęsta. Na patelni przesmażamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Jak już będą miękkie przeciskamy przez sitko (lub nie, jeśli nie przeszkadza nam, że w zupie będą pływały kawałki pomidorów) i wlewamy do wywaru, mieszamy. W kubeczku rozrabiamy śmietanę z mąką i wodą (pół kubka śmietany, 2 łyżeczki mąki i woda), wlewamy do zupy mieszając. Teraz wystarczy lekko zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz warzywkiem i gotowe:)
U mnie w domu to jedna z ulubionych zup. Dzięki płatkom ryżowym jest gęsta i ma nieco odmienny smak niż tradycyjna pomidorówka. Polecam!
U mnie w domu to jedna z ulubionych zup. Dzięki płatkom ryżowym jest gęsta i ma nieco odmienny smak niż tradycyjna pomidorówka. Polecam!