thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zupa pomidorowa inspirowana Italią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

... czyli zupa pomidorowa a'la pizza

Zupa pomidorowa inspirowana Italią

Składniki:

Zupa pomidorowa inspirowana Italią

 

  • 0,8 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 marchew
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela ang.
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia biała cebula (lub 1/2 dużej)
  • 2 puszki całych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 40 dag średniej wielkości pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • po łyżeczce: oregano, bazylii, listków tymianku
  • pieprz, sól morska z młynka
  • białe pieczywo, najlepiej bułka pszenna
  • ser żółty
  • wyrazista w smaku kiełbasa (nie wędzona) ok. 10 dag

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa inspirowana Italią
Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Dodać do garnka z gotującym się bulionem. Zetrzeć marchew, dodać listki i ziele. Gotować ok. 10 min. Dodać pomidory z zalewą, gotować kolejne 10 minut. W tym czasie podsmażyć na łyżce oliwy, wcześniej opłukane, pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę - do momentu puszczenia soków i ich odparowania - trwa to ok. 15 minut. Z garnka wyciągnąć listki laurowe i ziele. Zmiksować zupę blenderem na niskich obrotach. Dodać zioła i doprawić do smaku. Zawartość patelni dodać do zupy, a na tej samej patelni uprażyć cienkie plasterki kiełbasy. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (grzanie z góry, grill/broil). Przygotować żaroodporne miseczki/ kokilki. Do każdej nalać gęstej zupy z dużą ilością pieczarek. Położyć kromkę bułki, ok. 2 cm grubości. Posypać startym, żółtym serem - może być gouda, kozi lub mozzarella - albo mix wszystkich:) Zapiec chwilę do momentu stopienia sera i zarumienienia skórki chleba. Miseczki wyciągnąć, dodać kiełbasę, posypać listkami tymianku. Podawać od razu! Uwaga - gorące :)