anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Trochę inna wersja tradycyjnej pomidorowej. Gęsta, z dużą ilością drobno pokrojonych warzyw i aromatyczna z dużą ilością przypraw.

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

 

  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • oliwa - łyżki
  • domowy bulion jarzynowy - 3 szk.
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • pieprz kajeński – do smaku
  • kmin rzymski – do smaku
  • nasiona kolendry – do smaku
  • DO PODANIA:
  • ryż - 100 g
  • natka pietruszki - 3 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa w dość drobną kostkę. Do garnka wlej olej, podgrzej i dodaj cebulę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż bez zrumienienia. Dodaj czosnek i lekko utłuczone w moździerzu kmin i kolendrę, mieszając podgrzewaj przez moment. Dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu. Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Wlej bulion jarzynowy, dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i kajeńskim i zagotuj. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez chwilę.Zupę podawaj gorącą z porcją ugotowanego na sypko ryżu, posypaną natką pietruszki.