lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Glazurowane skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Glazurowane skrzydełka na słodko

Glazurowane skrzydełka

Składniki:

Glazurowane skrzydełka

 

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki dżemu wiśniowego
  • 10 ml wódki

 

Sposób przygotowania:

Glazurowane skrzydełka
Skrzydełka z kurczaka umyj i osusz.Zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut.Wyjmij i natrzyj olejem.Ułóż skrzydełka w naczyniu żaroodpornym do piekarnika o temperaturze około 180 st.Wymieszaj wódkę z dżemem wiśniowym.Kiedy udka w piekarniku zaczną się rumienić posmaruj je połową przygotowanej glazury.Piecz około 10 minut a po tym czasie odwróć udka i posmaruj resztą glazury.Podawaj udka na ciepło np z ziemniakami