haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Gniazdka z mielonego z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielone nie musi być nudne. Kiedyś kojarzyło się tylko z klopsami, dzisiaj znamy tysiące różnych dan z mielonego. Jeśli chcesz zrobić coś z niczego - wypróbuj ten przepis!

Gniazdka z mielonego z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gniazdka z mielonego z jajkiem

 

  • 1/2 kg mielonego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona bułka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia cebuli i wysmarowania formy
  • sól, pieprz, przyprawy jakiś zwykle używamy do mielonego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 lyżka ketchupu
  • oraz
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 łyżka masła
  • a także:
  • 1 puszka młodych marchewek
  • 1 łyzka masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Gniazdka z mielonego z jajkiem
Mielone przyprawiamy tradycyjnie, tak jak zawsze, kiedy robimy kotlety.. A więc podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do mięsa, moczymy bułkę i również wrzucamy ją do masy mięsnej. Dalej jajko i przyprawy. Mieszamy dokładnie i formujemy 4 kotlety.

Małą foremkę smarujemy olejem i umieszczamy w niej kotlety. W każdym kotlecie drążymy wąską szklanką lub literatką dołek głębokości 1 centymetra. Wbijamy do dołków jajka, lekko solimy i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Jednak wtedy uzyskamy jajko na twardo. Lepiej, jeśli najpierw podpieczemy gniazdka około 15 minut, potem wbijemy jajka i ponownie włożymy do piekarnika na około 10 minut. Wtedy żóltko będzie idealne (to tyle z mojego doświadczenia)

Gotujemy ziemniaki i robimy z nich puree. W rondelku rozpuszczamy masło i podgrzewamy w nim odsączone z zalewy marchewki.
Gniazdka z mielonego z jajkiem
Mielone robimy tak jak na zwyczajne klopsy.
Gniazdka z mielonego z jajkiem
w mięsie drążymy dolek glebokości około 1 centymetra
Gniazdka z mielonego z jajkiem
W zależności od techniki pieczenia możemy uzyskać jajko na twrdo lub miękko
Gniazdka z mielonego z jajkiem
Odsączona marchewkę podgrzewamy w rozpuszczonym maśle.