Sposób przygotowania:
Gniazdka z mielonego z jajkiem
Mielone przyprawiamy tradycyjnie, tak jak zawsze, kiedy robimy kotlety.. A więc podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do mięsa, moczymy bułkę i również wrzucamy ją do masy mięsnej. Dalej jajko i przyprawy. Mieszamy dokładnie i formujemy 4 kotlety.
Małą foremkę smarujemy olejem i umieszczamy w niej kotlety. W każdym kotlecie drążymy wąską szklanką lub literatką dołek głębokości 1 centymetra. Wbijamy do dołków jajka, lekko solimy i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Jednak wtedy uzyskamy jajko na twardo. Lepiej, jeśli najpierw podpieczemy gniazdka około 15 minut, potem wbijemy jajka i ponownie włożymy do piekarnika na około 10 minut. Wtedy żóltko będzie idealne (to tyle z mojego doświadczenia)
Gotujemy ziemniaki i robimy z nich puree. W rondelku rozpuszczamy masło i podgrzewamy w nim odsączone z zalewy marchewki.
Małą foremkę smarujemy olejem i umieszczamy w niej kotlety. W każdym kotlecie drążymy wąską szklanką lub literatką dołek głębokości 1 centymetra. Wbijamy do dołków jajka, lekko solimy i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Jednak wtedy uzyskamy jajko na twardo. Lepiej, jeśli najpierw podpieczemy gniazdka około 15 minut, potem wbijemy jajka i ponownie włożymy do piekarnika na około 10 minut. Wtedy żóltko będzie idealne (to tyle z mojego doświadczenia)
Gotujemy ziemniaki i robimy z nich puree. W rondelku rozpuszczamy masło i podgrzewamy w nim odsączone z zalewy marchewki.